Què és Ayurveda?

Ayurveda, és una paraula que ve del sànscrit composta de dos termes: Ayuh, que significa vida, i Veda que significa veritat, coneixement. De manera que interpretem aquesta paraula com la “ciència de la vida” o la “ciència de la longevitat”.

Els beneficis de la Medicina ayurvèdica han estat provats durant segles d’ús, i les seves metodologies són tan aplicables avui a Occident, com ho van ser fa més de 5.000 anys a l’Índia. És una ciència reconeguda per l’OMS . Nombroses tècniques i mitjans curatius que s’han popularitzat en els nostres dies, com ara el massatge, la psicoteràpia, la nutrició, els remeis herbals, el cant de mantres, la meditació, la cromoteràpia i la gemoteràpia tenen les seves arrels fermament arrelades a la filosofia ayurvèdica . Ayurveda persegueix la curació del cos, la ment i l’esperit a través de l’alimentació, l’estil de vida i les tècniques de rejoveniment, on s’hi inclouen els massatges.

Els cinc elements

Des del punt de vista ayurvèdic, el cos humà i, en realitat, tot l’univers, es componen de 5 principis bàsics: espai, aire, foc, aigua i terra. Tot el que hi ha a l’univers està compost per diverses combinacions d’aquests 5 elements.

L‟espai omnipresent actua com a factor comú o llar de tots els objectes de l‟univers. L’aire és actiu, mòbil i sec, és la força vital o prana, essencial per a tots els éssers vius. Sense aire la vida no és possible, en aquest ni en cap altre planeta. El foc regeix la digestió, l’absorció i l’assimilació a l’organisme. Així com la florida, la maduració i la descomposició dels vegetals. L´aigua preserva la vida, manté l´equilibri electrolític, alimenta els animals i les plantes i manté el medi ambient. Per acabar, la terra és l’element sòlid, dens i dur que proporciona un sòl ferm per a la vida global. La terra abraça i sosté totes les criatures vives del planeta, proporcionant-los aliment i refugi.

Encara que aquests elements són presents a cada individu, les proporcions i combinacions varien d’una persona a una altra. L´equilibri qualitatiu i quantitatiu d´aquests 5 elements bàsics és el responsable de la salut perfecta. Quan mantens la teva combinació única d’elements gaudeixes de bona salut, però quan aquesta combinació s’altera, es pot originar una malaltia. Per exemple, un excés de l’element terra pot provocar obesitat, un augment de foc, cremors estomacals, un augment d’aigua pot provocar edema i un augment d’aire pot provocar gasos. La ruptura de l’equilibri també pot provocar canvis subtils a les facultats mentals, com ara un augment de foc pot provocar una tendència a sentir ira, l’excés de terra pot conduir-te a sentir-te depressiu i un augment d’aire pot conduir-te a sentir-te amb ansietat i por.

Els Doshas o Constitucions Vata, Pitta i Kapha

  • Vata: representa l’aire i l’espai
  • Pitta: representa el foc i l’aigua
  • Kapha: representa l’aigua i la terra

La combinació dels elements s’estableix al moment de la concepció i s’anomena Pakruti. Així mateix, hi ha una constitució del moment que reflecteix l’estat de salut actual anomenada Vikruti, que normalment no coincideix amb la nostra constitució original ja que ens veiem afectats per la forma de vida, l’alimentació, les emocions, l’edat, l’ambient, etcètera, que no estan en harmonia amb la nostra constitució essencial.

El coneixement de la teva constitució permet prendre les mesures necessàries per al restabliment o la millora de la salut.

Algunes característiques dels Doshas

Característiques de Vata

Vata és el principi de la mobilitat que regula totes les activitats corporals, des de la quantitat de pensaments fins a l’eficiència dels moviments intestinals. La qualitat vata és responsable de la joia, la felicitat, la creativitat, l’expressió i l’eliminació, entre altres funcions.

És sec, lleuger, fred, aspre, subtil, mòbil i clar, amb un sabor astringent. Aquesta combinació de qualitats és responsable de les característiques físiques i de les pautes de conducta de les persones vata.

Vata és de pell, cabell, llavis i llengua secs. Músculs i ossos lleugers i estructura corporal prima. Son lleuger, baix pes, mans i peus freds. No suporta el fred i estima la calor. Pell, ungles, cabell, dents i peus aspres i esquerdats. En desequilibri pateix ansietat, por i inseguretat subtils. S’expressa de manera accelerada fent diverses coses alhora. Assimila informació i l’oblida immediatament, de ment clara i buida. Cutis fosc, cabell i ulls foscos. Tenen gana irregular i solen experimentar problemes digestius i mala absorció. Tendeixen a tenir una salut delicada. Pel que fa a la conducta, els individus vata són fàcilment excitables i actuen impulsivament de manera que poden donar una resposta incorrecta amb gran seguretat en ells mateixos. Estan dotats de poderosa imaginació, els encanta somiar desperts. Mostren flexibilitat de creences i disposició a canviar-la, encara que aquestes modificacions no són necessàriament duradores. Els Vata estimen els canvis. Els desagrada gandulejar i els encanta l’acció constant.

Característiques de Pitta

Pitta representa el principi del foc a l’organisme. Literalment, tot allò que penetra al cos necessita un procés d’assimilació. Pitta és responsable de regular la temperatura corporal a través de la transformació química dels aliments i està relacionada amb la gana, la vitalitat, l’aprenentatge i la comprensió. Pitta és calent, agut, lleuger, oliós líquid i expansiu. Els pittes tenen grans habilitats d’aprenentatge, comprensió i concentració. Presenten una capacitat d’organització i lideratge excel·lent i són summament disciplinats. Solen ser persones molt focalitzades i ambicioses. Poden ser crítics i perfeccionistes, de manera que s’enfaden amb facilitat. El desequilibri de pitta pot causar ira, odi i crítiques. Gaudeixen de bona gana. Tenen una estructura corporal lleugera-mitjana. Pell i cabell grassos. Normalment tenen set i suor excessives. Pitta en excés s’estén en forma de granellades, acne o inflamació per tot el cos. No suporta la calor. Tenen bona capacitat digestiva i gaudeixen de bona memòria i assimilació.

Característiques de Kapha

La terra i l’aigua atorguen les seves qualitats definitives a aquesta dosha. L’aigua de Kapha intervé en la lubricació dels òrgans i les articulacions, les secrecions cel·lulars i la memòria, aporta fortalesa muscular i òssia. La terra i l’aigua fan que Kapha sigui pesat, lent, fred, oliós, humit, suau, dens. Aquestes propietats atorguen als Kapha un cos fort i saludable, uns ulls grans i bonics, dents sanes i cabell gruixut i arrissat. Tenen una pell gruixuda, llisa, greixosa i amb pèl corporal. Els kapha tenen set i gana estables, però la seva digestió i metabolisme són lents, la qual cosa els fa guanyar pes del que després els costa desprendre’s. De vegades, l’enveja d’aliments dolços o salats els produeix retenció de líquids, els encanta menjar, estar asseguts i dormir de manera prolongada. Les persones Kapha tenen una fe profunda i estable, amor i compassió, i una ment calmada i serena. Tenen bona memòria, una veu profunda i melodiosa i una manera de parlar monòtona. El Kapha en desequilibri és cobejós, aferrat, ignorant i mandrós. L’individu kapha no és gens competitiu, no sol portar la iniciativa però sí que és participatiu. És el perfecte subordinat. No porta gens bé els canvis. No capta ràpidament les idees, però té una súper memòria. Gaudeix de bona concentració. Es pot concentrar, encara que no sigui del vostre interès.

La majoria d’aquests textos són extrets del llibre de Lad U i Dr. Vasant lad. (any) “Cuina ayurveda per a l’autocuració” (nombre edició) Gaia

EXISTEIXEN MOLTS ALTRES CONCEPTES, COM ELS TEMPERAMENTS MENTALS, LES RUTINES I LES ESTACIONS DE L’ANY, ELS SABORS I ELS DOSHES, I MOLTÍSSIM MÉS ASPECTES QUE ANIRÉ DESENVOLUPANT EN ELS MEUS PROPERS POST

“El metge del futur no tractarà el cos humà amb medicaments, més aviat guarirà i previndrà les malalties amb la nutrició.”
Thomas Edison
Desplaça cap amunt